Stel je even voor: je stapt ‘s ochtends in een bus waar altijd een zitplaats vrij is. Vervolgens raas je met 250 kilometer per uur, zonder een enkele file, naar je werk. Science fiction? Rond 2015 moet het mogelijk zijn.

Superbus project

Op dit moment is de TU Delft bezig met het ontwikkelen van een erg futuristische bus. Een superbus die duurzaam, efficiënt en veilig is.

Duurzaam
De bus is zo milieuvriendelijk mogelijk. Om te beginnen zal hij rijden op oplaadbare batterijen. De bus zal gemaakt worden van lichtgewicht materialen, waardoor er minder energie nodig is om hem in beweging te krijgen. Daarnaast is de bus lager en gestroomlijnder dan normaal, dat scheelt ook energie.

Fileprobleem
Het is de bedoeling dat de superbus gaat rijden over speciale rijbanen van beton. Zo weet je zeker dat je niet in de file komt te staan. Door constant op te trekken en te remmen, verspil je meer energie dan wanneer je in een keer door kunt rijden.

Efficiency
De superbus zal efficiënt kunnen rijden dankzij moderne planningsmiddelen die ervoor zorgen dat iedereen op de juiste plek wordt afgezet.

Veiligheid
Door ingebouwde technologie, zal de bus het in een vroeg stadium doorhebben als er bijvoorbeeld iets op de weg ligt. Ondanks de duizelingwekkende snelheid waarmee je rijdt, zit je dus toch veilig.

Paul Smit